Designers/Ateliers (bezoek aan Lars Rank)

Atelier Lars1

Vandaag heb ik het atelier van Lars Rank in Kopenhagen bezocht. Ik wilde graag weten hoe hij die mooie vazen en bekers maakt maar ook om jullie lezers meer hierover te kunnen vertellen. Uiteraard heb ik ook supermooie nieuwe spullen uitgezocht voor de winkel!

IMG_3121

Deze ‘gestapelde’ vazen zijn uniek doordat er geen twee precies hetzelfde zijn. Door hun eenvoud zijn ze tijdloos! In onze winkel verkopen we deze vazen momenteel alleen in het wit.

 

Lars 3

Lars laat me de prachtige borden uit de serie ‘dots’ zien. Uiteraard heb ik ook een bord voor mezelf gekocht! Ik serveer er allerlei lekkers op maar gebruik het ook als ik in mijn uppie lunch. Ik kan zo intens genieten van zoiets moois. Op de achtergrond ook waxinelichthouders uit de serie ‘gestapeld’

Lars 4

Alle producten die Lars ontwerpt worden door hemzelf in zijn atelier gemaakt. Hier kun je zien hoe een beker wordt gegoten in keramiek. Elke beker afzonderlijk gegoten (vloeibare keramiek) in een mal. Deze mal wordt vol gegoten met keramiek en dan blijft dit een aantal minuten staan. Vervolgens wordt de mal leeggoten en doordat de beker even heeft gestaan blijft er een laagje achter in de mal. Dit proces wordt een aantal keren herhaald totdat de wand van de beker dit genoeg is.

 

Lars 6

De mal wordt vervolgens op de kop gezet om zo overtollig keramiek eruit de laten lopen.

 

Lars 6

Daarna wordt de kleurlaag aangebracht waarmee hij variaties in kleur van de bekers kan aanbrengen. De ‘dots’, die zo kenmerkend zijn voor zijn bekers, worden ook met de hand aangebracht. Ze zijn nooit hetzelfde en dat maakt elke beker zo uniek! Tijdens mijn bezoek viel me op dat Lars met veel passie aan zijn producten werkt. Hij is er trots op en dat straalt zijn werk uit.

 

Lars 7

Overtollig materiaal, van wat tijdens het gietproces over de rand is gevloeid, wordt zorgvuldig weggesneden. Nu kan de beker verder drogen. Zodra de beker goed gedroogd is wordt hij in de oven worden gebakken. Dit proces duurt dagen, de oven start bij een lage temperatuur om het keramiek niet te laten barsten tijdens het bakken. De temperatuur van de oven zal steeds verder worden opgevoerd. Elke beker (product) wordt op deze manier gemaakt. Om je een idee te geven van hoe arbeidsintensief dit proces is heb ik Lars gevraagd hoe vaak hij een beker in zijn hand heeft voordat hij daadwerkelijk klaar is. Elke beker die wordt gemaakt heeft hij twaalf keer in zijn hand gehad. Dat betekent dat er twaalf stappen zijn in het arbeidsproces van één beker. En dan hebben we het niet over de mallen regelmatig opnieuw gemaakt moeten worden. Deze mallen hebben een beperkte levensduur. Volgens Lars is dit overigens het minst leuke onderdeel van zijn werk. De tijd die nodig is om uiteindelijk één beker te maken bedraagt ongeveer een week. Ik was verbaasd want dat had ik niet verwacht! Uiteraard wordt er aan een paar bekers (producten ) tegelijk gewerkt, maar toch! Het is veel en intensief handwerk, maar dan heb je ook iets bijzonders dat mooi blijft en duurzaam is. Lars vertelde dat je zijn bekers in de vaatwasser en magnetron kunt gebruiken. Zeker de vaatwasser daar was hij heel duidelijk over. Zijn keramiek blijft mooier in de vaatwasser doordat het minder doorweekt raakt met afwaswater. Ik heb altijd gedacht dat je handgemaakt design een plezier doet door het met de hand af te wassen 😉